NYHETSBREVET MILITÄRT

Med anledning av kriget i Ukraina intensifieras utskicken av nyhetsbrevet Militärt med omedelbar verkan.

VEM ÄR DET SOM SKRIVIT?

Instagramkontot "krigsvetare_som_fan" har under Rysslands invasion av Ukraina liverapporterat om händelseutvecklingen på sitt konto.

I tider av kris, sociala medier och desinformation är det viktigt att förlita sig på initierade källor. Den som skriver dessa rader är adjungerad till nyhetsbrevet Militärt som ”Krigsvetaren”.

BAKGRUND: KRIGSVETARE_SOM_FAN

Krigsvetare som tidigare varit verksam inom Försvarsmakten är nu vid Försvarshögskolan i Stockholm.

LÄGESSAMMANFATTNING SÖNDAG

Slaget om Kiev har fortsatt under dagen och inga större förändringar i det operativa läget har skett där. Ryska trupper har grupperat väster om Kiev, troligtvis i syfte att skära av förbindelserna västerut. Stora ryska förstärkningar, med bl.a. stridsvagnar, på väg mot Kiev norrifrån har observerats.

FORTSATTA STRIDIGHETER

Ukrainska trupper meddelar att de återtagit staden Kharkiv i östra Ukraina och drivit ut samtliga trupper från staden.

I södra Ukraina pågår striderna fortfarande om Kherson och Mykolaiv. Ukrainska lokala myndigheter rapporterar att ryska robotangrepp genomförts mot Mykolaiov under natten.

Ryska förband har också erövrat staden Melitopol och strider har rapporterats in från staden Tokmak. Mariupol har under dagen utsatts för artilleribeskjutning av ryska trupper.

PUTIN BEORDRAR HÖJD KÄRNVAPENBEREDSKAP

Ryssland har också höjt beredskapen på sina kärnvapenstyrkor på order av president Vladimir Putin. Det har också meddelats att ukrainska och ryska delegationer ska mötas vid gränsen mot Vitryssland för att förhandla om vapenvila och möjligheter till fred. Ukrainas president Volodymyr Zelensky meddelade i ett TV-tal att han trodde förutsättningar för vapenvila och fred i nuläget var små, men att han gått med på samtalen för att Ukrainas folk och omvärlden ska veta att han gjorde allt i sin makt för att ge Ukraina fred.

*Vissa vill använda ordet Belarus i stället för Vitryssland för att separera dem från Ryssland. Med tanke på att Lukasjenko är en rysk marionett och Vitryssland är mer eller mindre helt inkorporerad i den ryska staten nu så kommer Vitryssland fortsätta användas tills vidare. Inget formellt motstånd från den vitryska staten gentemot inkorporering i Ryssland tycks nu finnas.

INTERNATIONELL LEGION SÄTTS UPP

Under morgonen meddelade president Zelensky att Ukraina kommer sätta upp en internationell legion till stöd för Ukrainas territoriella försvar. Den kommer ha i uppgift att organisera utländska frivilliga i stridande förband. Rekrytering till denna kommer att ske via Ukrainas ambassader och beskickningar.

I Ryssland har de omfattande protesterna fortsatt och ryska polisen har gripit tusentals ryska medborgare.

UNIKT BESKED FRÅN SVERIGE

På det internationella planet meddelade Sveriges regering att man kommer lämna militärt bistånd till Ukraina. Detta kommer bestå av 5 000 pansarskott m/86, samt skyddsutrustning (Kroppsskydd 12 och Hjälm 90), och matransoner. Hur och när dessa kommer levereras ville regeringen av uppenbara skäl ej berätta. Man utökar också det humanitära biståndet till Ukraina. Riksdagen kommer att snabbehandla ärendet under måndagen för godkännande och omröstning under eftermiddagen.

UTÖKADE SANKTIONER MOT RYSSLAND

EU meddelande också att man kommer utöka sanktionerna mot Ryssland samt stänga ute fler ryska banker från det internationella betalningssystemet SWIFT. EU kommer också använda den s.k. fredsfaciliteten för att köpa in vapen och krigsmateriel till Ukraina. EU meddelande under kvällen att man också kommer att skänka stridsflygplan till Ukraina. Dessa meddelas anlända till Ukraina redan under natten mot måndagen.

BEDÖMNING

Bedömningen om Rysslands markoperativa målsättningar står fortfarande fast; att etablera en linje utmed Dnjeprs östra strand samt kontrollera Svarta havs-kusten. För de ryska styrkorna i södra Ukraina bedöms anfallsmålen under de närmaste dagarna vara Mykolaiv för fortsatt framryckning mot Odessa och Transnistrien, samt anfall mot staden Zaporizhzhia vid Dnjepr. Anfall mot Mariupol är tänkbart, men de ryska förbanden kan också kringgå staden och placera den under belägring.

ZAPORIZHZHIA ETT NYCKELMÅL

Zaporizhzhia borde vara ett nyckelmål för de ryska styrkorna; såväl strategiskt som operativt. Det är en viktig knutpunkt med flera övergångar över Dnjepr, vägar och järnvägsförbindelser, samt hamnar för flodtrafik. Staden har också en flygplats. Detta gör att staden krävs för att möjliggöra fortsatta operationer mot Ukrainas inland, då staden kan utgöra logistikbas och utgångspunkt för en rysk styrketillväxt.

Zaporizhzhia är också ett industriellt centrum med flera viktiga tillverknings- och utvinningsindustrier. Bland annat sker det tillverkning av fordon och flygplan i staden, och det utvinns såväl kol som viktiga mineraler i området. Det är också ett energicentrum för Ukraina, med bl.a. vattenkraftverk, värmekraftverk, samt Europas största kärnkraftverk. Detta gör Zaporizhzhia till ett viktigt mål för Ryssland, såväl militäroperativt som strategiskt.

DAGS FÖR STYRKETILLVÄXT?

Efter att Zaporizhzhia erövrats bedöms de ryska styrkorna ha som mål att nå staden Dnipro strax norrut, som är en viktig övergång över Dnjepr. Dock kan de ryska styrkorna tvingas stanna i Zaporizhzhia för återhämtning och styrketillväxt. Detta beror helt på det ukrainska motståndet i området.

VISAT SIG KRAFTFULLT MED EFFEKTIVT MOTSTÅND

Slaget om Kiev beräknas pågå i ytterligare ett par dygn. Det ukrainska motståndet har visat sig kraftfullt och effektivt, men med ryska förstärkningar på väg riskerar slaget bli ännu blodigare. Svårt att bedöma hur länge det organiserade ukrainska motståndet kan pågå, men en mer optimistisk bedömning pekar på att det kan pågå veckan ut, medan en mer pessimistisk bedömning är ett par dygn till av motstånd.

HÖJD BEREDSKAP

Höjningen av beredskapen hos kärnvapenförbanden är ett strategiskt hot mot hela Europa. Detta kan dock ses i ljuset av förhandlingarna som ska äga rum under måndagen mellan Ukraina och Ryssland. Syftet med kärnvapnens höjda beredskap bedöms således syfta till att skicka politiska signaler till Ukraina om att acceptera de ryska kraven, som troligtvis kommer vara hårda. En annan bedömning är att de är en signal till Europa att avbryta sanktionerna och sitt stöd till Ukraina. Det är dock inte omöjligt att taktiska kärnvapen kan sättas in mot militära mål i Ukraina, särskilt om förhandlingarna inte går Rysslands väg.

RYSK MATERIEL FÖRLEGAD

I övrigt förefaller ryska förband att ändra sitt taktiska uppträdande för att möta det hårdare motståndet. Ökad taktisk samverkan mellan pansar och infanteri, samt högre riskmedvetenhet hos ryska soldater har observerats. En annan observation är att huvuddelen av den ryska materielen är förlegad och den nyaste mer kvalificerade materielen hålls utanför operationerna.

I RAMPLJUSET – SPÖKET I KIEV

”Spöket i Kiev” är namnet på en ukrainsk stridspilot som enligt källor ska ha skjutit ner 10 ryska flygplan sedan konflikten bröt ut. Han flyger en ukrainsk MiG-29 (”Fulcrum”). Hans namn är okänt och vissa menar på att han endast är en myt syftandes till att stärka den ukrainska motståndsviljan samt skapa oro bland ryska piloter.
Ukrainas före detta president Petro Poroshenko lade den 25 februari upp en bild på sociala medier, på en stridspilot som påstods vara ”Spöket”.

Den enda bilden på "spöket i Kiev".

FÖRDJUPNING – PANSARSKOTT M/86

Pansarskott m/86 (Modell 86) är ett svenskt handburet pansarvärnsvapen som tillverkas av Saab Bofors Dynamics AB. Dess exportnamn är AT-4. Det är ett engångsvapen, vilket innebär att det inte kan laddas om utan måste kastas efter användning.

Vapnet är väldigt enkelt att hantera samt lättburet, vilket gjort det populärt internationellt, och används bl.a. i USA, Danmark, Nederländerna och Frankrike.

Försvarsmaktens bedömning av vapnet är att det krävs ca 2–3 träffar med vapnet för att slå ut ett bepansrat stridsfordon. Standard i en svensk skyttegrupp är att varje soldat som inte bär understödsvapen eller radio medför minst två pansarskott vid strid.

Vapnet kan även nyttjas som syftmina; det vill säga att det kan monteras mot ett träd eller en stolpe, och sedan kan skytten avlossa vapnet på avstånd med hjälp av ett snöre.

RYSKA FÖRLUSTER


• 27 flygplan.
• 26 helikoptrar.
• 2 drönare.
• 146 stridsvagnar.
• 706 pansarfordon.
• 60 drivmedelsfordon.
• 30 bilar.
• 49 artilleripjäser.
• 4 raketartilleripjäser (GRAD).
• 1 luftvärnsbatteri (BUK).
• 2 patrullbåtar.
• Ca 4 300 döda och sårade.
• 200+ tillfångatagna.


Detta rapporterades tidsnummer 271200 av ukrainska försvarsministeriet.
Inga uppgifter om de ukrainska förlusterna.

Beställningsinformation
Pack & Porto 49 kr
Betalsätt Faktura eller kort
E-post info@smb.nu
Telefon 0411-555 320
Denna sida stänger om Tid kvar: ::: (d:t:m:s)
Gå till erbjudande