Del 24

Du är övervakad!

Datainsamling och hotet mot demokratin


Data är vår tids i särklass mest åtråvärda råvara. Den används dock inte bara av dig för att visa upp de perfekta stunderna i ditt liv, utan information om dig har även gett företag och stater helt nya verktyg för att begränsa din frihet.

Föreställ dig att all den information som en kriminell, ett företag eller en stat behöver om dig flyter omkring i luften. Det enda som krävs för att få tillgång till den är att någon vet hur man plockar ned den. För en hackare är detta inte svårare än det är för en kassaskåpssmed att ta sig in i ett kassaskåp. Som en följd finns idag en global övervakningsapparat pådriven av både näringslivet som får den totalitära staten i George Orwells 1984 att se ut som ett lyckoparadis av fri rörlighet.

Varje ”like” övervakas

För varje Facebook ”like”, för varje sida du besöker, för varje produkt du köper på internet får registret mer data om dig. Du övervakas med andra ord i nuläget för att företag ska kunna sälja mer. Det är också den här sortens data som stater använder för att övervaka, men det var inte stater som kom på att de kunde övervaka medborgarna med denna sorts data utan snarare levererade näringslivet en färdig övervakningsmodell som stater bara kunde applicera rakt av. Metadata är som en privatdetektiv som är satt att övervaka dig.

Du har valt din övervakningskamera!

Din smartphone är det mest sofistikerade övervakningsverktyget som har tillverkats i mänsklighetens totalitära historia. Det bästa i dealen är att det aldrig var en fotboja som en myndighet tvingade på dig. Du valde den helt frivilligt för att det är ett av konsumtionshetsens många uppfunna behov som du inte kunde tänka dig att vara utan.

All data från alla övervakade hamnar i samma datacentral. Vid misstanke kan internetleverantörer tvingas lämna ut hela din sökhistorik om en myndighet skulle vilja det. Metadata används idag av stater för att arrestera och döda människor.

Det finns fler titthål än din Smartphone

Det är inte bara din telefon som andra personer kan koppla upp sig mot utan varje liten och stor apparat går att hacka. Den data som lagras kan andra personer ladda ner oavsett vad du tycker

> Föräldraövervakning. Bebismonitorer som andra kan hacka sig in i för att se ditt barn sova och dela den datan.
> Vitvaror. Kaffebryggare, tvättmaskiner och brödrostar kan sättas igång utan att du vill det om någon hackar sig in i dem.
> Fordon och bilar. Testhackare har visat att det går att ta sig in i moderna fordon och ta kontrollen över dem. Tänk dig terrordådet på Drottninggatan fast den här gången har en hackare kontroll över lastbilens dator. En oanad chaufför kan inte göra något för att stoppa katastrofen.
> Ditt bankkort. Med relativt enkel elektronisk utrustning kan ditt bankkort scannas och ditt konto tömmas – utan att du märker någonting!

Fler intresserar sig för Kinas modell

Ingenstans har övervakningen drivits så långt som i Kina. Där används denna digitala övervakning för att uppnå total kontroll över medborgarna. Det går inte att gömma sig i Kina längre och det går inte längre att vara anonym. Du kan nog inte föreställa dig hur svårt det är för regimkritiska gräsrotsrörelser att träffas eller dela regimkritisk information i ett sådant samhälle.

Demonstrationer, strejker och regimkritiska åsikter är i dagens Kina helt omöjligt. Följden blir att samhällsutvecklingen upphör när medborgarna eller grupper inte längre kan delta i hur deras samhälle ska utformas. De kan bara nicka glatt åt regimens förslag, oavsett vad de innerst inne tycker.

Du vet inte om det förrän det är för sent

Om du trodde att du lever i ett liberalt demokratiskt samhälle är dags att tänka om. I västvärlden finns det både högutbildade och politiker som sneglar på Kina som en framgångssaga som de villigt vill låna inspiration ifrån. I takt med att vi i allt högre grad övertygas om att vara rädda för vår omvärld implementeras allt mer övervakning på oss genom tillsynes fördelaktiga lagar som du initialt tycker är en bra idé.

Långsamt med små steg tas vår frihet ifrån oss. Ofriheten kommer inte i form av en auktoritär och högljudd diktator, utan övervakningssamhället kommer smyga sig in obemärkt för de som har näsan begravd i mobilskärmen. Du kommer inte veta att du bor i ett övervakningssamhälle förrän det är försent.

Åtgärder för att förbättra din digitala beredskap

Även om vi idag rusar djupare in i den digitala eran finns det en hel del du kan göra för att säkra din integritet.

  • Ladda ned och använd krypterade chattappar, browser plugg-ins, operativsystem och anonymiseringsprogram för att stå emot övervakning och blockerar spårning.
  • Det första du bör göra är att installera en annonsblockerare.
  • Tejpa över kameran på datorn.
  • Stäng av funktioner på dator och mobil som automatiskt delar information, såsom en kartläsare som berättar var du är.
  • Skapa ett digitalt alter ego på en separat dator där du självcensurerar text och ageranden framför kameran. På en andra dator där du helt sopat bort eller reducerat övervaknings- och spårningsmöjligheter kan du ha mindre aktiv självcensurering.
  • Använd andra sökmotorer än Google.
  • Överväg att avsluta ditt Facebook-konto.
  • Håll dig uppdaterad om politiska beslut som angår övervakning och inte minst den aktiva kritik som finns kring det övervakningssamhälle som företagen skapat.

Var framförallt kritisk mot företagens cookies. Stäng av reklam som du bombarderas med och gå inte automatiskt med på vad som helst utan var vaken när du är på nätet. För glöm aldrig att de kan se vad du gör!

ERIK BOMAN
Beredskapsexpert och avsändare artikelserien 72 timmar

Värnpliktig prickskytt vid infanteriet, mångårigt engagemang i frivilliga skytterörelsen samt hemvärnsman, självhushållare och friluftsmänniska, helst i fjällen.

P.S Om du vill lära dig mer om hur du ska värna om din integritet på nätet så tycker jag att du ska läsa The Art of invisibility av Kevin Mitnick. DS


Gillade du min artikel ovan?
Är du inte prenumerant på min kostnadsfria artikelserie 72 timmar än?
Då kan jag verkligen rekommendera att du skriver upp dig! Min artikelserie ger dig verktygen för att överleva när samhället kollapsar! Klicka HÄR!