Res med oss till Israel!
 

Upplev Israel med pansarofficer Marco Smedberg!

Jerusalem – Tel Aviv – Masada – Gamla – Akko – Golan – Megiddo – Montfort – Latrun

8–15 november 2022

Mellan den 8 och 15 november 2022 har du möjligheten att få uppleva Israels dramatiska historia. Resan leds av pansarofficer och militärhistoriker Marco Smedberg och Philippe Bohström, som jobbat som arkeolog i Israel samt som journalist för israeliska medier.

Mellanösterns konfliktområde

På vår resa gör vi historiska nedslag vid kända platser som också ger en större förståelse för dagens konfliktfyllda situation. Denna moderna konflikt är ett resultat av att egyptier, greker, romare, korsriddare, turkar, fransmän, britter, araber, israeler och stormakterna med sina ombud som har agerat och fortsätter att agera i området. .

Vi lär oss mer om sexdagarskriget som Israel inledde tre dagar efter att Moshe Dayan utsetts till försvarsminister. Här står han vid en M48 Patton stridsvagn under kriget.

I PRISET INGÅR

 • 7 nätter på lyxiga hotell i Israel.
 • Vi reser i en lyxig buss.
 • Samtliga måltider!
 • Samtliga bussresor i Israel.
 • Visningar och entréavgifter enligt programmet.
 • Du får boken Israels krig av Marco Smedberg (värde 348 kronor).
 • Extra vatten och snacks på bussen.
 • Militärhistorikern Marco Smedberg, som är pansarofficer, kommer guida dig på slagfälten.
 • Arkeologen Philippe Bohström, som bott och verkat i Israel, medverkar.
 • Vinprovning på Golanhöjderna

PRIS PER PERSON 20 995 kr, del i dubbelrum

Marco Smedberg är din expertguide

Philippe Bohström är din reseledare

Frågor: Philippe.bohstrom@smb.nu

DAGSPROGRAM

DAG 1 – 8 NOVEMBER

Sverige–Israel

Vid ankomsten till hotellet i Tel Aviv möter vår militärhistoriske guide Marco Smedberg, Philippe Bohström och vår svensktalande israeliske guide upp oss. Vi äter gemensam middag och lär oss mer om Israels militärhistoria.

DAG 2 – 9 NOVEMBER

Jerusalem

Vi reser till Jerusalem tidigt på morgonen och börjar vår resa. Dagens program inleds med utkikspunkten varifrån man ser hela den gamla staden och Oljeberget. Vid foten av berget låg Getsemane, den olivträdgård där Kristus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför korsfästelsen. Berget har varit en judisk begravningsplats i 3 000 år och det finns uppskattningsvis 150 000 gravar där. Efter 1948 kom Oljeberget att tillhöra Jordanien. Sedan sexdagarskriget 1967 ingår det i Israel.

Vi tar oss sedan ner till Jerusalems historiska kärna där vi går en promenad genom de judiska, arabiska, kristna och armeniska kvarteren för att se Klippmoskén på Tempelberget, al-Aqsamoskén och Klagomuren, Via Dolorosa, Heliga gravens kyrka och basarområdena. Lunch under dagen. På eftermiddagen besöker vi Yad Vashem Official Memorial of the victims of the Holocaust som är ett museum, arkiv och forskningscentrum för hågkomsten av Förintelsens offer och hjältar. Middag på hotellet.

DAG 3 – 10 NOVEMBER

Latrun–Tel Aviv

Förmiddagen ägnar vi åt att besöka den israeliska arméns pansarcentrum, vars officiella namn är Yad La-Shiryon – The Armored Corps Memorial Site and Museum at Latrun. Museet är uppbyggt runt den gamla brittiska polisstationen i Latrun och ligger invid huvudvägen mellan Tel Aviv och Jerusalem. Polisstationen byggdes som ett fort för att kunna fungera som en befäst bas för de brittiska polisstyrkorna i området i slutet av 1930-talet.

I samband med det brittiska tillbakadragandet 1948 föll fortet i den transjordanska Arablegionens händer. Israelerna försökte sedan under upprepade anfall inta fortet men misslyckades. Trots hårda strider, där även de första israeliska pansarförbanden ingick, fortsatte fortet att vara under Arablegionens kontroll. För att häva den pågående arabiska blockaden av Jerusalem byggde israelerna en ny väg runt Latrun, den så kallade Burma Road. Det var då den enda väg på vilken konvojer kunde transportera mat och förnödenheter till det belägrade Jerusalem.

Idag har museet en imponerande samling av mer än 150 pansarfordon. Dessutom ingår ett flertal mindre utställningar inomhus, inklusive frimärken med pansarmotiv, judiska soldater i andra världskriget, soldater ur pansarkåren som är saknade i strid och modeller av ytterligare stridsfordon. Efter lunch åker vi till Tel Aviv för att få en genomgång i det israeliska högkvarteret om hur den israeliska armén ser på sin hotbild. Efter denna genomgång åker vi de tre milen tillbaka till Jerusalem för cocktails i lobbyn och middag på hotellet.

DAG 4 – 11 NOVEMBER

Masadaklippan – Döda Havet

Efter frukost är det dags att checka ut från hotellet i Jerusalem och åka i drygt två timmar till Masada. Denna klippfästning är en av Israels mest besökta platser. Den romerska belägringen av det berömda klippfästet år 72–73 e.Kr. slutade med att de judiska försvararna valde att ta sina liv. Historiska annaler anger att 960 människor dog och att romarna enbart fann sju överlevande, två kvinnor och fem barn. En linbana tar oss upp till platån där ruinerna efter den gamla fästningen finns på 400 meters höjd. Dessutom bjuds vi på en formidabel utsikt över Negevöknen i väster och Döda havet i öster.

Väl nere från klippan fortsätter vi till Döda havet för att ta in på David Dead Sea Resort & Spa, det spahotell vi har en övernattning på. Vi serveras lunch och ges möjligheten att prova på den märkliga upplevelsen att bada i det extremt salta vattnet. Och varför inte prova på en avkopplande och skön spabehandling?

Före middagen har vi bokat ett konferensrum där Marco Smedberg under en timme föreläser om Palestina under första världskriget. Middag på hotellet.

DAG 5 – 12 NOVEMBER

Jaffa–Tel Aviv

Det är dags att lämna Döda havet bakom oss för att återvända västerut till den historiska hamnstaden Jaffa som under korstågstiden fungerade som ett vasalldöme under kungadömet Jerusalem och som senare erövrades av Napoleons trupper år 1799. Idag har staden en sammansatt befolkning av judar, kristna och muslimer och Jaffas gamla stad har ännu en ålderdomlig karaktär.

Lunch äter vi i Jaffa innan vi under sena eftermiddagen åker vidare till närliggande Tel Aviv. Före kvällens middag hinner vi promenera längs Medelhavet eller längs Rothschild Boulevard i Tel Avivs ”vita stad” som är berömd för sin arkitektur och är upptagen på Unescos lista över världsarv.

DAG 6 – 13 NOVEMBER

Akko–Hattin–Tiberias

Efter frukost beger vi oss med buss norrut, 120 km till Akko (Acre) som är en mer än 5 000 år gammal handelsstad vid Medelhavet. Akko blev, på grund av sitt strategiska läge vid kusten, tidigt betraktad som ”nyckeln till Syrien-Palestina”. Akkos gamla stadskärna ligger på en landtunga i Haifabukten och består till största delen av en fästning som under korstågen tidvis fungerade som kungariket Jerusalems huvudstad och Johanniterordens huvudsäte innan staden intogs av sultanen av Egyptens armé 1291. En annan angripare var Napoleon Bonaparte vars belägring av staden misslyckades våren 1799 varpå Napoleons fälttåg i Syrien-Palestina kom av sig.

Akkos historia är starkt förknippad med berget Hattin längre in landet. Vi kör därför den 55 km långa sträckan till foten av berget Hattin, väster om Genesarets sjö nära staden Tiberias. Här led korsriddarna ett stort nederlag mot den muslimske härföraren Saladin den 3–4 juli 1187. Saladins seger öppnade vägen för muslimernas erövring av kungariket Jerusalem. När nyheten nådde Europa initierades det ”tredje korståget” i syfte att återta Jerusalem. Korståget leddes av Frankrikes kung, den tysk-romerske kejsaren och Englands kung Rikard Lejonhjärta. Vi fortsätter därefter till Tiberias där vi ska bo två nätter på Prima Hotel Galil. Tiberias ligger vid Genesarets sjö, även kallad Galileiska sjön eller Tiberiassjön. Middag på hotellet.

DAG 7 – 14 NOVEMBER

Golanhöjderna – gränsen till Libanon

Efter frukost på hotellet åker vi upp på Golanhöjderna. Under oktoberkriget 1973 utkämpades här ett av historiens större pansarslag. Efter fyra dygns ursinniga strider lyckades israelerna slutligen hejda de numerärt överlägsna syriska styrkorna. Vi följer dramat på den avgörande platsen som kom att kallas ”tårarnas dal” på grund av de över 500 syriska stridsfordon som sköts sönder här under slaget.

Vi fortsätter sedan för att äta lunch innan vi når den libanesiska gränsen och besöker Rosh HaNikra. Bara några mil norrut ligger den viktiga Bekaadalen inne i Libanon. Där utkämpades hårda luftstrider mellan Israel och Syrien 1982. Det var dessutom en viktig duell mellan västerländska och sovjetiska stridsflygplan och luftvärnssystem.

Vi åker till Golan winerys för en vinprovning och sedan är det bussfärd tillbaka till Tiberias och avskedsmiddag på hotellet.

DAG 8 – 15 NOVEMBER

Tiberias–Tel Aviv–Sverige

Nu är det dags att vända åter till Sverige. Under bussfärden tillbaka till Tel Aviv och flygplatsen stannar vi i höjd med staden Megiddo och analyserar viktiga fältslag som alla utkämpades i samma område.Megiddos långa historia började för omkring 3 500 år sedan, då den egyptiske härskaren Thutmosis III besegrade de kanaaneiska härskarna där. Den har sedan sträckt sig genom århundradena. Mongoliska härar, som invaderade stora delar av Asien under 1200-talet, led sitt första nederlag i den här dalen. Inte långt från Megiddo besegrade de brittiska styrkorna under general Edmund Allenby turkarna under första världskriget.

Vi lämnar Megiddo och reser tillbaka till Sverige.

PENNAN & SVÄRDETS KRIGSHISTORISKA RESOR

På Pennan & Svärdets krigshistoriska resor är stämningen familjär och upplevelserna i världsklass.

Du reser med likasinnade och får intressant guidning på museer och sevärdheter.

Mat för alla smaker: Alla måltider ingår under resan och du bjuds på det bästa det israeliska köket har att erbjuda.

Du får uppleva det bästa det israeliska köket har att erbjuda.

På Pennan & Svärdets resor: All Inclusive

På Pennan & Svärdets resor gäller så kallad All Inclusive, med fina luncher och middagar. Förutom all god mat ingår även vatten och snacks under bussresorna.

Fördjupa dig i ämnet

Du reser alltid tryggt och säkert
med Pennan & Svärdet

Pennan & Svärdet följer alltid Utrikesdepartementets råd och förbehåller sig rätten att ställa in en resa om det föreligger en allmän avrådan att resa till tänkt resmål. Pennan & Svärdet ställer också alltid lagstadgad resegaranti från Kammarkollegiet, så du kan alltid vara säker på full återbetalning ifall en resa skulle bli inställd.

Observera att du som deltar måste inneha giltigt vaccinationsintyg mot Covid-19. Varje deltagare förbinder sig att själv tillhandahålla intyg samt att följa lokala anvisningar om till exempel munskydd eller avstånd.

 • För att kunna medverka fullt ut och få ut hela upplevelsen krävs normal grundkondition och fullt fungerande leder för promenader på slagfältet, stadsvandringar och museibesök.
 • Observera även att det är resedeltagaren själv som ansvarar för att komma i tid till samlingsplatsen på hotellet i Tel Aviv..
 • Observera att ändringar i programmet kan komma att ske. Ändringar i programmet kan ligga utanför Pennan & Svärdets kontroll som researrangör. Pennan & Svärdet reserverar sig också för eventuella avgångstider ändras. Pennan & Svärdet kommer att meddela alla programförändringar i de fall de uppkommer.
 • Varje deltagare förbinder sig att hålla bestämda tider som meddelas av reseledningen. Särskilt viktigt är att den som deltar ansluter till utsatt tid för samling på hotellet i Tel Aviv. Eventuella trafikhinder kan också medföra förseningar och bör tas i beaktning inför hemresan. Pennan & Svärdet ansvarar inte för deltagarens merkostnader om deltagaren inte kan fullfölja resan. Likväl ansvarar inte Pennan & Svärdet för merkostnader för deltagaren om denne missar avresan från samlingsplats i Tel Aviv och måste själv ansluta till gruppen i Israel eller annorstädes. Detta gäller även om deltagaren missar sin flight hem på söndagen eller på något annat sätt åsamkas merkostnader under resan.
 • Reseförsäkring eller olycksfallsförsäkring ingår ej. Varje deltagare hänvisas till att erhålla adekvat försäkring samt att medföra giltigt EU-kort (för oplanerad vård inom EU).

Moshe Dayan och en bandagerad Ariel Sharon 1973. Oktoberkriget slutade med seger på slagfältet, men vid konferensbordet fick Israel se sig besegrat och hemma­opinionen var så pass kritisk att Dayan och premiärministern Golda Meir tvingades avgå.

 • Kriegsmarine i Kiel (3 dagar)
 • Normandie (5 dagar)
 • Gallipoli (6 dagar)
 • Striderna på Kreta 1941 (5 dagar)
 • Jordanien (8 dagar)
 • Karolinernas historia vid Narva (4 dagar)
 • Balkan med U. Henricsson (5 dagar)
 • Israels krig (8 dagar)
Vill du inte ha fler utskick från oss? Klicka här för att avprenumerera.