Endast ett fåtal platser kvar till årets stora upplevelse!
 

Endast ett fåtal platser kvar till Kreta!

22–26 februari 2023

Mellan den 22 och 26 februari 2023 har du möjlighet att möta våren på Kreta. Följ med på en oförglömlig militärhistorisk resa och lär dig allt om luftlandsättningen på Kreta 1941! Resan leds av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg – han kommer att vara din expertguide.

I maj 1941 fylls luften över ön Kreta av tusentals fallskärmar. Hitlers hårdföra elitstyrka har inlett ett djärvt angrepp utan motstycke i historien.

I PRISET INGÅR

 • 4 nätter på lyxigt hotell på Kreta.
 • Vi reser i en lyxig buss.
 • Samtliga måltider!
 • Samtliga bussresor på Kreta.
 • Visningar och entréavgifter enligt programmet.
 • Du får boken Kreta (värde 348 kronor).
 • Extra vatten och snacks på bussen.
 • Militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg kommer leda resan.
 • Du får en äkta replik av ikoniska Fallschirmjägermesser (värde 848:-) om du bokar resan innan den 25 september 2022.

PRIS PER PERSON 12 885 kr, del i dubbelrum

Marco Smedberg är din expertguide

Frågor: Philippe.bohstrom@smb.nu

AGERA NU INNAN DET ÄR FÖR SENT

Invasionen av Kreta får kodnamnet ”Operation Merkurius”. Planen är relativt enkel. Fallskärmsjägarna ska erövra en eller flera av de tre flygplatserna på Kretas norra sida och hålla stånd tills förstärkningar kan flygas in med transportflygplan och skeppas över från det grekiska fastlandet.

DAGSPROGRAM

DAG 1 – 22 februari

STRIDERNA I HERAKLION OCH KNOSSOS

Resan börjar på Heraklions flygplats där expertguiden möter upp dig med buss. Bussen avgår klockan 09.30 prick! Turen går sedan till den gamla hamnen med stadens venetianska fort som ger ett spännande intryck av den venetianska perioden. Här får vi en bra överblick över staden och flygfältet och får bakgrunden till striderna runt Heraklion. Lunch intas på en taverna i Herkalion.

Vi tar sedan vägen förbi Knossos som ligger i utkanten av Heraklion. Ruinerna från det berömda minoiska palatset kan dateras ända tillbaka till bronsåldern (cirka 1900–1600 f. Kr.).

Därefter åker vi till Archanes och vägkorsningen där den tyske generalen von Kneipe kidnappades 1944. Resan går sedan vidare till Rethymnon, här checkar vi in på hotellet. Innan det är det dags för välkomstmiddag kan du koppla av eller bekanta dig med medresenärerna.

DAG 2 – 23 februari

RETHYMON OCH ASKIFOU

Efter frukost beger vi oss iväg till bergen där vi får en bra överblick över Rethmyon för att diskutera striderna om staden. Därefter åker vi till flygfältet i Pigi där hårda strider utkämpades. Vi besöker det grekisk-australiska monumentet och kyrkan St. George som var inblandad i striderna kring Pervolia.

Nästa stopp är militärmuseet i Chromonastiri. Vi äter lunch på en lokal taverna och tar oss till det lilla krigsmuseet i Askifou innan vi åker till Chania där vi bor två nätter. Innan det är dags för middag kan man koppla av eller ta en rundtur i staden på egen hand.

DAG 3 – 24 februari

CHANIA OCH MALEME

Denna dag börjar i Souda Bay där vi besöker de brittiska försvarsställningarna och krigsgravarna från striderna på Kreta. Kampen om Kreta krävde mycket blod. Den kostade britterna över 12 000 man i stupade, sårade och fångar. Därefter tar vi oss till general Freybergs högkvarter i Akrotiri. Härifrån får vi en bra överblick över Maleme flygfältet, Galatas och staden Chania.

Vi intar lunch på en lokal taverna innan vi åker till höjd 107 där det tyska fallskärmsjägare-monumentet finns. Tyskland förlorade 3 986 i stupade och saknade och 2 594 sårade mellan den 20 maj och den 2 juni. Hälften av alla omkomna dog under den första dagen. Minnesmärket över fallskärmsjägarna påminner om de hårda striderna och det bittra minnet tyskarna hade av erövringen av Kreta. Alla tyska fallskärmsjägare som överlevde slaget tilldelades järnkorset.

På eftermiddagen besöker vi RAF-monumentet och Tavrontinisbron. Därefter vandrar vi runt i staden Chania som utsattes för ett hänsynslöst tyskt bombanfall den 24 maj 1941. Tyskarna hade två mål med anfallet, dels att sprida skräck bland soldater och civila, dels att täppa igen vägarna för de allierade soldaterna. I tio dagar pågick hårda strider där tyskarna även mötte hårt motstånd från lokalbefolkningen. Efter en guidad rundtur i staden finns tid på egen hand innan vi äter middag.

DAG 4 – 25 februari

PLATANIAS OCH SOUDA BAY

Vi åker österut mot Pervolia och besöker 42:a gatan där slutstriden om Kreta utspelades. Du får veta mer om evakueringen av de allierade styrkorna från Kreta.

Därefter besöker vi krigsmuseet i Platanias som har en fantastisk samling autentiska föremål, bilder och berättelser från slaget om Kreta och den efterföljande ockupationen under andra världskriget. En påminnelse om de faror och fasor som unga soldater av olika nationaliteter och framförallt civilbefolkningen på Kreta tvingades genomlida.

Därefter är det återresa mot Heraklion och hotellet. Vi avnjuter en gemensam avskedsmiddag.

DAG 5 – 26 februari

EVAKUERING OCH HEMRESA FRÅN KRETA

Du tar dig till flygplatsen på egen hand. Frukost på hotellet för de som reser lite senare.

Endast ett fåtal platser kvar!

PENNAN & SVÄRDETS KRIGSHISTORISKA RESOR

På Pennan & Svärdets krigshistoriska resor är stämningen familjär och upplevelserna i världsklass.

Du reser med likasinnade och får intressant guidning på museer och sevärdheter.

Mat för alla smaker. Alla måltider ingår under resan och du bjuds på det bästa det grekiska köket har att erbjuda.

Du får uppleva det bästa det grekiska köket har att erbjuda.

På Pennan & Svärdets resor: All Inclusive

På Pennan & Svärdets resor gäller så kallad All Inclusive, med fina luncher och middagar. Förutom all god mat ingår även vatten och snacks under bussresorna.

På våren 1941 verkar den tyska armén vara oövervinnlig. Den har besegrat bl.a. Polen, Frankrike, Belgien, Norge och Danmark – och nästan lyckats fånga den brittiska armén vid Dunkerque. I Grekland har historien upprepat sig. De invaderande tyskarna tvingar grekerna och deras allierade att retirera till fästningen på Kreta.

Du reser alltid tryggt och säkert
med Pennan & Svärdet

Pennan & Svärdet följer alltid Utrikesdepartementets råd och förbehåller sig rätten att ställa in en resa om det föreligger en allmän avrådan att resa till tänkt resmål. Pennan & Svärdet ställer också alltid lagstadgad resegaranti från Kammarkollegiet, så du kan alltid vara säker på full återbetalning ifall en resa skulle bli inställd.

Observera att du som deltar måste inneha giltigt vaccinationsintyg mot Covid-19. Varje deltagare förbinder sig att själv tillhandahålla intyg samt att följa lokala anvisningar om till exempel munskydd eller avstånd.

De tyska soldaterna var mycket sårbara medan de hängde i luften. För dem var det livsviktigt att de landade utanför fiendens områden och hade tid att organisera sig på marken. De hade för avsikt att hänga i fallskärmen så kort tid som möjligt och hoppade därför ut på ovanligt låg höjd.

 • För att kunna medverka fullt ut och få ut hela upplevelsen krävs normal grundkondition och fullt fungerande leder för promenader på slagfältet, stadsvandringar och museibesök.
 • Observera även att det är resedeltagaren själv som ansvarar för att komma i tid till samlingsplatsen på Heraklions flygplats.
 • Observera att ändringar i programmet kan komma att ske. Ändringar i programmet kan ligga utanför Pennan & Svärdets kontroll som researrangör. Pennan & Svärdet reserverar sig också för eventuella avgångstider ändras. Pennan & Svärdet kommer att meddela alla programförändringar i de fall de uppkommer.
 • Varje deltagare förbinder sig att hålla bestämda tider som meddelas av reseledningen. Särskilt viktigt är att den som deltar ansluter till utsatt tid för samling i Heraklion. Eventuella trafikhinder kan också medföra förseningar och bör tas i beaktning inför hemresan. Pennan & Svärdet ansvarar inte för deltagarens merkostnader om deltagaren inte kan fullfölja resan. Likväl ansvarar inte Pennan & Svärdet för merkostnader för deltagaren om denne missar avresan från samlingsplats på Herkalions flygplats och måste själv ansluta till gruppen i Herkalion eller annorstädes. Detta gäller även om deltagaren missar sin flight hem på söndagen eller på något annat sätt åsamkas merkostnader under resan.
 • Reseförsäkring eller olycksfallsförsäkring ingår ej. Varje deltagare hänvisas till att erhålla adekvat försäkring samt att medföra giltigt EU-kort (för oplanerad vård inom EU).

Du får den äkta replikan av Fallschirmjägermesser om du bokar resan innan den 25 september 2022!

Agera nu innan det är för sent!

Vänta dock inte med att boka din plats! Resorna tmed Marco Smedberg har varit fullbokade i över tolv år i följd och det finns i skrivande stund endast ett fåtal platser kvar! Skulle resan vara fullbokad kan du dock alltid anmäla dig på reservlistan. Säkra därför din plats nu innan det är för sent och möt våren med militärhistoria på Kreta!

Överraskningsmomentet var avgörande för om ett fallskärmsangrepp skulle lyckas eller inte. Men till tyskarnas fasa stod fienden på Kreta och väntade med uppåtriktade vapen.

 • Kriegsmarine i Kiel (3 dagar)
 • Normandie (5 dagar)
 • Gallipoli (6 dagar)
 • Striderna vid Kreta 1941 (5 dagar)
 • Jordanien (8 dagar)
 • Karolinernas historia vid Narva (4 dagar)
 • Balkan med U. Henricsson (5 dagar)
 • Israels krig (8 dagar)
Vill du inte ha fler utskick från oss? Klicka här för att avprenumerera.