Generalkonsuln vill träffa dig i palatset!
 

Upplev krigshistoria i Istanbul!

Mellan den 5 och 10 september 2022 har du möjligheten att följa med på en oförglömlig resa under ledning av Amerikas främsta militärhistoriker – professor Barry Strauss. Det finns i skrivande stund endast ett fåtal platser kvar. Dessutom får du träffa Sveriges generalkonsul Peter Ericson och uppleva Gallipolis stränder.

I PRISET INGÅR

 • Kryssning på Bosporen.
 • Sju nätter på fem- och fyrstjärniga hotell.
 • Expertguidning på museer.
 • Vi reser i en lyxig Mercedesbuss.
 • Samtliga måltider!
 • Samtliga buss- och färjeresor i Turkiet.
 • Visningar och entréavgifter enligt programmet.
 • Sex dagars guidning i Istanbul, Gallipoli och Troja.

PRIS PER PERSON 12 995, del i dubbelrum

 • Förtur till boken om Troja (värde 348 kronor).
 • Extra vatten och snacks på bussen.
 • Du får resväska Viggen (värde 1 256 kronor).
 • Sex dagars guidning i Istanbul, Gallipoli och Troja.
 • Serhan Güngör, elitsoldat och expertguide följer med dig på resan.
 • Professor Barry Strauss följer med dig på resan.

Generalkonsul Peter Ericson med hustru Stina Stoor framför Svenska palatset.

Alla får inte plats hemma hos generalkonsuln!

Du är utvald att få vara med på Pennan & Svärdets bokrelease av Troja – myt eller verklighet av Philippe Bohström på svenska forskningsinstitutet i Istanbul. Där får du träffa den svenske generalkonsuln Peter Ericson, tidigare ambassadör i Moskva, samt professor Barry S. Strauss, en av världens främsta militärhistoriker. Han har skrivit en rad böcker om grekisk och romersk krigshistoria och medverkar ofta i amerikansk tv och press. Generalkonsuln tar emot dig på palatset efter eventet.

Philippe Bohström är din reseledare

Barry Strauss är din expertguide

Serhan Güngör är din guide

Homeros berättar om det trojanska kriget som han säger varade i tio år och att 100 000 soldater slogs på varje sida. Kampen stod mellan den rika staden Troja och en koalition av grekiska stadsstater. Homeros version av kriget är detaljerad men överdriven och ibland förvrängd. Inte så märkligt med tanke på att diktaren levde 500 år efter kriget.

Följ med i Homeros fotspår till en svunnen stad där hjältar duellerar på öppna fält och där listiga trick kan avgöra ett krig och upptäck verklighetens Troja.

Philippe Bohström

TROJA

Myt eller verklighet

144 s., 14 x 21,5 cm, 35 fotografier, inb., hård pärm

DAGSPROGRAM

DAG 1 – 5 september

SAMLING I ISTANBUL

Avresa från Sverige och ankomst till Istanbul, Turkiets största stad, under eftermiddagen. Här möts öst och väst. Tusen-och-en-natt-mystik blandas med en modern och pulserande metropol.

Vi samlas på vårt hotell. Innan det är dags för middag kan man koppla av eller bekanta sig med de andra resenärerna.

DAG 2 – 6 september

KRYSSNING PÅ BOSPOREN

Efter frukost beger vi oss iväg på en sightseeingtur för att upptäcka denna fantastiska stad. Blå Moskén med sina sex minareter, byggd på 1600-talet och Topkapi-palatset där sultanen bodde fram till mitten av 1800-talet är två av utflyktsmålen. Under palatsets glansdagar arbetade över 5000 personer här. Den kända moskén Hagia Sofia byggdes som kristen kyrka på 500-talet och inne i den vackra byggnaden finns intressant konst och mäktig arkitektur.

I närheten ligger även Yerebatan Sarnici, ”det sjunkna palatset”. Det är en gigantisk vattencistern från 500-talet, byggd av den bysantinske kejsaren Justinianus, med 336 stycken nio meter höga marmorpelare i 12 rader. I det klara vattnet simmar karp och guldfisk. Vi avslutar dagen med en tur på Bosporen och upplever Istanbul från havet.

DAG 3 – 7 september

EVENT PÅ GENERALKONSULATET MED BARRY STRAUSS

Idag upptäcker vi Istanbuls gamla stadsmurar som omgärdar staden. Därefter tar vi oss till Istanbuls marinmuseum och tittar på en ottomansk galär från 1500-talet. Sedan åker vi till Beylerbeyipalatset som ligger på den asiatiska sidan av Istanbul, strax norr om Bosporenbron. Vi intar lunch i det gamla kvarteret Kuzguncuk på den asiatiska sidan. På eftermiddagen besöker vi de brittiska krigsgravarna från Krimkriget och besöker Florence Nightingale-museet.

På kvällen är vi inbjudna till det svenska forskningsinstitutet i Istanbul och bokrelease av Troja – Myt eller Verklighet. Professor Barry Strauss håller ett föredrag och efteråt tar generalkonsul Peter Ericson emot oss i palatset.

DAG 5 – 8 september

GALLIPOLI OCH DARDANELLERNA

Tidig avfärd till Gallipoli på den asiatiska sidan av sundet Dardanellerna som sammanbinder Marmarasjön med Egeiska. Där på en udde som skiljer Egeiska havet från Svarta havet utkämpades slaget om Gallipoli. Målet för landstigningen vid Gallipoli 1915 var att störta det Osmanska riket genom att snabbt inta Istanbul. Motståndet från osmanerna var dock hårdare än beräknat och fram till 1916 pågick ett blodigt ställningskrig. De allierade styrkorna fick till slut evakueras. Gallipolis krigsmuseum besöks och vi äter lunch på en restaurang med utsikt över Dardanellerna. På eftermiddagen besöker vi de norra och södra landstigningsplatserna. På kvällen tar vi färjan över till Asien och äter en gemensam middag på vårt femstjärniga resorthotell.

DAG 5 – 9 september

TROJA OCH MINSVEPARE

Tidig utflykt till antika Troja, där historia och mytologi blandats under årtusendena. Staden återupptäcktes år 1865 av den brittiske amatörarkeologen Frank Calvert och här får fantasin vingar vid den stora trähästen som minner om Homeros berättelser om det trojanska kriget i Illiaden med Paris och den sköna Helena, kung Agamemnon och Akilles. Hästen användes vid inspelningen 2004 av filmen Troja, med storheter som Brad Pitt och Orlando Bloom.

På eftermiddagen besöker vi marinmuseet i Çanakkale och ser minsvepare som sänkte tre slagskepp och skadade ytterligare två. Därefter besöker vi de ottomanska befästningsverken vid Çanakkale. Vi åker till vårt femstjärniga hotell som ligger vid Dardanellerna och äter middag gemensamt.

DAG 6 – 10 september

HEMRESA

Dags att lämna Turkiet för den här gången och flyga hem. Vi anländer till Istanbuls flygplats och flyger hem till Sverige.

PENNAN & SVÄRDETS KRIGSHISTORISKA RESOR

Några som vill träffa dig!

Peter Ericson, generalkonsul i Istanbul, tidigare svensk Moskvaambassadör

Barry S.Strauss, amerikansk militärhistoriker med stjärnstatus

Philippe Bohström, Pennan & Svärdets reseansvarige, författare och arkeolog

Olof Heilo, direktör för svenska institutet i istanbul

Per-Anders Lundström, Styresman (som skriver detta brev)

Du är den vi firar i Istanbul. Klipp som byggt Pennan & Svärdet!

 • Med bokrelease och mottagning på svenska palatset
 • Med gräddan av krigshistoriskt intresserade
 • Familjär stämning, umgås med likasinnade
 • Alla damer i sällskapet får Pennan & Svärdets doft (vår egen eau de parfum)
 • All inclusive. Alla måltider ingår och du bjuds på det bästa det turkiska köket kan erbjuda

Du får specialinbjudan med förtur för att du varit en klippa i många år (om inte 30 år så nästan …) samt att du har ett dokumenterat intresse.

På Pennan & Svärdets krigshistoriska resor är stämningen familjär och upplevelserna i världsklass.

Du reser med likasinnade och får intressant guidning på museer och sevärdheter.

Du får uppleva det bästa det turkiska köket har att erbjuda.

På Pennan & Svärdets resor: All Inclusive

På Pennan & Svärdets resor gäller så kallad All Inclusive, med fina luncher och middagar. Förutom all god mat ingår även vatten och snacks under bussresorna.

Unna dig hälsa, skönhet och exotiska massagebehandlingar på vårt resorthotell med spa. Om du vill komma i form finns många fitness- och nutritionklasser på resorthotellet – helt gratis. Det finns även pool.

Du reser alltid tryggt och säkert
med Pennan & Svärdet

Pennan & Svärdet följer alltid Utrikesdepartementets råd och förbehåller sig rätten att ställa in en resa om det föreligger en allmän avrådan att resa till tänkt resmål. Pennan & Svärdet ställer också alltid lagstadgad resegaranti från Kammarkollegiet, så du kan alltid vara säker på full återbetalning ifall en resa skulle bli inställd.

Observera att du som deltar måste inneha giltigt vaccinationsintyg mot Covid-19. Varje deltagare förbinder sig att själv tillhandahålla intyg samt att följa lokala anvisningar om till exempel munskydd eller avstånd.

Bokar du resan innan 15 juni får du Resväska Viggen på köpet, värd 1 256 kronor!

 • För att kunna medverka fullt ut och få ut hela upplevelsen krävs normal grundkondition och fullt fungerande leder för promenader på slagfältet, stadsvandringar och museibesök.
 • Observera även att det är resedeltagaren själv som ansvarar för att ha bokat flyg med god marginal för att klara eventuella förseningar. Bussen kommer att avgå meddelad tid från samlingsplatsen i Istanbul.
 • Observera att ändringar i programmet kan komma att ske. Ändringar i programmet kan ligga utanför Pennan & Svärdets kontroll som researrangör. Pennan & Svärdet reserverar sig också för eventuella avgångstider ändras. Pennan & Svärdet kommer att meddela alla programförändringar i de fall de uppkommer.
 • Varje deltagare förbinder sig att hålla bestämda tider som meddelas av reseledningen. Särskilt viktigt är att den som deltar ansluter till utsatt tid för samling i Istanbul. Eventuella trafikhinder kan också medföra förseningar och bör tas i beaktning inför hemresan. Pennan & Svärdet ansvarar inte för deltagarens merkostnader om deltagaren inte kan fullfölja resan. Likväl ansvarar inte Pennan & Svärdet för merkostnader för deltagaren om denne missar avresan från samlingsplats i Istanbul och måste själv ansluta till gruppen i Cananakke eller annorstädes. Detta gäller även om deltagaren missar sin flight hem på söndagen eller på något annat sätt åsamkas merkostnader under resan.
 • Reseförsäkring eller olycksfallsförsäkring ingår ej. Varje deltagare hänvisas till att erhålla adekvat försäkring samt att medföra giltigt EU-kort (för oplanerad vård inom EU).

Sista chansen!

Den berömda spelfilmen Troy med Brad Pitt betraktas allmänt som den bästa filmatiseringen av slaget om Troja.

 • Kriegsmarine i Kiel (3 dagar)
 • Normandie (5 dagar)
 • Gallipoli (6 dagar)
 • Striderna vid Kreta 1941 (5 dagar)
 • Jordanien (8 dagar)
 • Karolinernas historia vid Narva (4 dagar)
 • Balkan med U. Henricsson (5 dagar)
 • Israels krig (8 dagar)
Vill du inte ha fler utskick från oss? Klicka här för att avprenumerera.