Endast ett fåtal platser kvar till årets stora upplevelse!
 

Årets stora upplevelse med Marco Smedberg!

Mellan den 22 och 26 februari 2023 har du möjlighet att möta våren på Kreta. Följ med på en oförglömlig militärhistorisk resa och lär dig allt om luftlandsättningen på Kreta 1941! Resan leds av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg. Han kommer att vara din expertguide och guida dig på luftlandsättningsplatserna och andra platser som avgjorde slaget om Kreta 1941.

I maj 1941 fylls luften över ön Kreta av tusentals fallskärmar. Hitlers hårdföra elitstyrka har inlett ett djärvt angrepp utan motstycke i historien.

Invasionen av Kreta får kodnamnet ”Operation Merkurius”. Planen är relativt enkel. Fallskärmsjägarna ska erövra en eller flera av de tre flygplatserna på Kretas norra sida och hålla stånd tills förstärkningar kan flygas in med transportflygplan och skeppas över från det grekiska fastlandet.

Merkur var världshistoriens dittills största luftlandsättningsoperation när den genomfördes i maj 1941. Vi läser om dessa omskakande händelser liksom de inblandade enheterna.

Invasionen av Kreta – Operation Merkur

De brittiska och grekiska soldaterna håller på med frukosten när tjutet från flyglarmet plötsligt sliter sönder tystnaden. Efter en stund tystnar sirenerna, men sätter snart i gång igen. Detta är signalen. Den väntade tyska invasionen av Kreta har börjat. Det är den 20 maj 1941 och klockan är strax före åtta på morgonen.

Snart hörs ett dovt brummande som snabbt tilltar i styrka. Hundratals tyska flygplan i täta formationer dyker upp vid horisonten.

Fienden kom från himlen

Britterna öppnar eld med allt vad de har: Boforskanoner, kulsprutor och vanliga eldhandvapen. Överallt hörs knattret från kulsprutesalvor blandat med det karaktäristiska tjutet från störtdykande tyska Stukaplan och dånen från exploderande bomber.

De tyska fallskärmsjägarna anländer i nästan 500 transportplan, sjungande ”Rot scheint die Sonne” för att hålla modet uppe. Och visst gassade solen. Men landskapet skulle dessutom färgas rött av blod!

Efter de tyska stridsflygplanen kommer vågor av Ju 52-transportflygplan fullastade med fallskärmssoldater. Nerifrån marken ser britterna de öppna luckorna som spyr ut långa rader av soldater. Plötsligt är himlen täckt av tusentals fallskärmar.

Första och sista hoppet

Klockan närmar sig 10.30 den 20 maj och ytterligare ett kompani fallskärmssoldater är på väg från det grekiska fastlandet. Genom de fyrkantiga fönstren i ett av Ju 52-transportplanen ser major Rudolf Witzig och hans män det glittrande blå havet långt där nere. Bredvid sig har de formationer med hundratals flygplan, som rymmer 10–12 fallskärmsjägare och fyra vapencontainrar vardera. Witzig för befälet över 144 man ur 9. kompaniet, 3. bataljonen.

Efter landningen tog det soldaterna cirka 80 sekunder att ta av sig fallskärmen. Därefter måste de snabbt hitta en vapencontainer.

Deras uppgift är att säkra flygplatsen i Maleme. Många av soldaterna är på väg mot sitt allra första fallskärmshopp i strid och ingen av dem vet säkert vad som väntar dem vid landningen. De har hört att Kreta ska vara en enkel match – att britterna, australiensarna och nyzeeländarna är utmattade och kretensarna passiva. Men mer erfarna män vet att verkligheten kan se helt annorlunda ut.

Striderna vid Maleme

Äntligen ser de bergen på Kreta; de reser sig som ett enormt fort vid horisonten. När tyskarna närmar sig kusten dyker planet ned till 100–150 meters höjd. Ju närmare marken, desto kortare tid behöver soldaterna hänga i luften där de är helt oskyddade mot fiendens eld. Alla hans män är klädda i tunga uniformer och knäskydd; en klädsel som står i skarp kontrast till denna heta sommardag. En fjärdedel av männen har en MP40-kpist i händerna, de övriga får nöja sig med en mindre effektiv pistol och en kniv.

Så fort de landat på marken måste de därför leta upp sina vapencontainrar och beväpna sig så snabbt som möjligt. Det blå havet byts ut mot torrt, gult gräs och knotiga olivträd, och plötsligt kommer signalen: det är dags att hoppa. Tiden är inne. En efter en kastar sig männen ut genom dörren på planets ena sida, och plötsligt är luften full med fallskärmar som välver sig över soldaterna, vapencontainrar och första hjälpen-utrustning. Men de flesta av männen hinner aldrig få nytta av någotdera. Fallskärmsjägarna har hoppat ut rakt ovanför nyzeeländarnas 21. och 23. bataljon, som står beredda med sina vapen söder och öster om flygplatsen i Maleme.

Upplev militärhistoria på plats i Kreta!

Med Pennan & Svärdet erbjuds du nu att ta del av historien på plats! Du kommer bland annat att få besöka flera av de berömda landstigningsplatserna och besöka åtskilliga minnesmärken som finns kvar från tiden för invasionen av Kreta. Dessutom får du bland annat beskåda den världsberömda minoiska bronsålderstaden Knossos och ta del av det utsökta grekiska köket.

Den slagkraftiga LG40-kanonen fick sitt elddop under invasionen på Kreta. Den var ett så kallat rekylfritt vapen som inte slog bakut när den avfyrades. Den rekylfria effekten beror på att större delen av rörelseenergin från krutgaserna leds ut där bak och jämnar ut energin i det tryck som driver fram projektilen. Vapentypen började användas under andra världskriget.

Res med en av Sveriges främsta militärhistoriker!

Resans expertguide är den mycket uppskattade militärhistorikern överstelöjtnant Marco Smedberg. Smedberg är i grunden pansarofficer och tjänstgjorde på Högkvarteret innan han blev författare. Han har skrivit flertalet militärhistoriska verk och böcker om ledarskap. Dessutom startade han tidningen Militär historia och var dess redaktör fram till 2014. Sedan flera år leder Smedberg även militärhistoriska resor som expertguide och har gjort mängder med resor. Han är tveklöst en av de mest sakkunniga i Sverige rörande slaget om Kreta 1941.

Expertguiden Marco Smedberg framför en Tiger-stridsvagn i Normandie.


Programmet i korthet

Dag 1: Från Herkalion till Rethmyon
Samling sker på flygplatsen i Heraklion där expertguiden möter upp dig med buss. Bussen avgår klockan 09.30 prick! Turen går sedan till den gamla hamnen med stadens venetianska fort som ger ett spännande intryck av den venetianska perioden. Här får vi en bra överblick över staden och flygfältet och får bakgrunden till striderna runt Heraklion. Lunch intas på en taverna i Herkalion. Vi tar sedan vägen förbi Knossos som ligger i utkanten av Heraklion. Ruinerna från det berömda minoiska palatset kan dateras ända tillbaka till bronsåldern (cirka 1900–1600 f. Kr.). Därefter åker vi till Archanes och vägkorsningen där den tyska generalen von Kneipe kidnappades 1944. Resan går sedan vidare till Rethymnon, här checkar vi in på hotellet. Innan det är dags för middag kan man koppla av eller bekanta sig med medresenärerna.

Dag 2: Längs landsättningsplatserna del I
Efter frukost beger vi oss iväg upp i bergen där vi får en bra överblick över Rethmyon för att diskutera striderna om staden. Därefter åker vi till flygfältet i Pigi där hårda strider utkämpades. Vi besöker det grekisk australiska monumentet och kyrkan St. George som var inblandad i striderna kring Pervolia. Nästa stop är militärmuseet i Chromonastiri. Vi äter lunch på en lokal taverna och tar oss till det lilla krigsmuseet i Askifou innan vi åker till Chania där vi checkar in på hotellet och äter en gemensam middag på en lokal taverna.

Luftvärnspjäser från andra världskriget på Kreta.

Dag 3: Längs landsätningsplatserna del II
Denna dag börjar i Souda Bay där vi besöker de brittiska försvarställningarna. Därefter tar vi oss till general Freybergs högkvarter i Akrotiri. Härifrån har vi överblick över Maleme flygfältet, Galatas och staden Chania. Vi intar lunch på en lokal taverna innan vi åker till höjd 107 där det tyska fallskärmsjägaremonumentet finns. Vi besöker RAF-monumentet och Tavrontinisbron. Därefter åker vi till Chania där det är fri tid och finns tillfälle att besöka marinmuseet innan vi intar en gemensam middag på en högklassig taverna.

Dag 4: Slutstriden och evakuering. Vi åker österut mot Pervolia och besöker 42:a gatan där slutstriden om Kreta utspelades. Vi pratar om evakuering av de allierade styrkorna och besöker krigsmuseet i Galatas. Därefter är det återresa mot Heraklion och hotellet. Vi avnjuter en gemensam avskedsmiddag.

Dag 5: Hemresa. Du tar dig till flygplatsen på egen hand. Frukost på hotellet för de som reser lite senare.


Än i dag finns mängder av minnesmärken från tyskarnas invasion av Kreta och du kommer att få besöka flera av dem.


ALLT DETTA INGÅR!

Högklassigt hotell! Alla måltider! Unikt program!

 • Fyra nätter på lyxiga hotell på Kreta. Del i dubbelrum ingår (enkelrum kan bokas mot pristillägg).
 • Samtliga måltider! Fyra frukostar, fyra luncher och fyra middagar
 • Extra vatten och snacks på bussen.
 • Exklusivt mottagande på flera museer.
 • Expertguidning och reseledning av överstelöjtnant Marco Smedberg.
 • Samtliga bussresor på Kreta.
 • Visningar och entréavgifter enligt programmet.
 • Om du bokar resan innan den 25 september får du en äkta replik av Fallschirmsjägermesser (värde 848 kronor).

BOKA EGET FLYG –
RES FRÅN NÄRMASTE FLYGPLATS!

Överraskningsmomentet var avgörande för om ett fallskärmsangrepp skulle lyckas eller inte. Men till tyskarnas fasa stod fienden på Kreta och väntade med uppåtriktade vapen.

Efter önskemål från tidigare medlemsresenärer får du nu boka ditt eget flyg för resan till Kreta. Boka det billigaste och bästa flyget från just din avreseort och anslut smidigt nere i Heraklion. Så oavsett om du reser från till exempel Umeå, Göteborg eller Helsingfors möter expertguiden Marco Smedberg och Pennan & Svärdets reseansvarige Philippe Bohström upp dig och de andra medlemmarna på flygplatsen i Heraklion. Du kanske dessutom vill ta chansen att komma tidigare eller stanna kvar för att uppleva Kreta – denna fantastiska pärla i Medelhavet!


Du får den äkta replikan av Fallschirmjägermesser om du bokar resan innan den 25 september 2022!

Resan i korthet:

 • När: onsdag 22 februari –söndag 26 februari 2023.
 • Flyg: bokas av varje resedeltagaren själv. Varje deltagare förbinder sig att vara på bestämd samlingsplats på utfäst tid.
 • Samlingsplats och tid: Resan börjar vid samlingsplatsen, vid ankommandehallen på flygplatsen i Heraklion. Samling sker klockan 9.15 (prick!).
 • Avslutningsplats: resan avslutas på hotellet i Heraklion. Du tar dig till flygplatsen på egen hand. Frukost på hotellet för de som reser lite senare.
 • För vem: erbjuds endast till Pennan & Svärdets medlemmar med möjlighet att boka för medföljande.
 • Pris: 12 885 kronor per person för del i dubbelrum. 1 850 kronor tillkommer i enkelrumstillägg.

Fullbokade resor – år efter år!

Pennan & Svärdet har arrangerat krigshistoriska resor sedan 1990-talet. Resan som går 2023 är dock den första till Kreta! Allt för att erbjuda dig som medlem en ännu bättre upplevelse – till ett ännu förmånligare pris! Observera att resan endast erbjuds dig som medlem men givetvis får du som medlem ta med en medföljande som inte behöver vara medlem.

Agera nu innan det är för sent!

Vänta dock inte med att boka din plats! Resorna blir uppbokad snabbt och det finns i skrivande stund endast ett fåtal platser kvar! Skulle resan vara fullbokad kan du dock alltid anmäla dig på reservlistan. Säkra därför din plats nu innan det är för sent och möt våren med militärhistoria på Kreta!

Väl mött på Kreta 2023!

Per-Anders Lundström
Per-Anders Lundström
Styresman

Har du några frågor? E-posta Pennan & Svärdets reseansvarige, Philippe Bohström: philippe.bohstrom@smb.nu


Du reser alltid tryggt och säkert
med Pennan & Svärdet

Pennan & Svärdet följer alltid Utrikesdepartementets råd och förbehåller sig rätten att ställa in en resa om det föreligger en allmän avrådan att resa till tänkt resmål. Pennan & Svärdet ställer också alltid lagstadgad resegaranti från Kammarkollegiet, så du kan alltid vara säker på full återbetalning ifall en resa skulle bli inställd.

Observera att du som deltar måste inneha giltigt vaccinationsintyg mot Covid-19. Varje deltagare förbinder sig att själv tillhandahålla intyg samt att följa lokala anvisningar om, till exempel, munskydd eller avstånd.


För att kunna medverka fullt ut och få ut hela upplevelsen krävs normal grundkondition och fullt fungerande leder för promenader på slagfältet, stadsvandringar och museibesök.

Observera även att det är resedeltagaren själv som ansvarar för att ha bokat flyg med god marginal för att klara eventuella förseningar. Bussen kommer att avgå meddelad tid från samlingsplatsen i Heraklion. Missar resedeltagaren den tiden ansvarar man själv för transporten till hotellet i Rethmyon.

Observera att ändringar i programmet kan komma att ske. Ändringar i programmet kan ligga utanför Pennan & Svärdets kontroll som researrangör. Pennan & Svärdet reserverar sig också för eventuella avgångstider ändras. Pennan & Svärdet kommer att meddela alla programförändringar i de fall de uppkommer.

Varje deltagare förbinder sig att hålla bestämda tider som meddelas av reseledningen. Särskilt viktigt är att den som deltar ansluter till utsatt tid för samling i Heraklion. Eventuella trafikhinder kan också medföra förseningar och bör tas i beaktning inför hemresan. Pennan & Svärdet ansvarar inte för deltagarens merkostnader om deltagaren inte kan fullfölja resan. Likväl ansvarar inte Pennan & Svärdet för merkostnader för deltagaren om denne missar avresan från samlingsplats på Herkalions flygplats och måste själv ansluta till gruppen i Herkalion eller annorstädes. Detta gäller även om deltagaren missar sin flight hem på söndagen eller på något annat sätt åsamkas merkostnader under resan.

För att denna resa ska genomföras måste minst 30 personer anmäla sig.

Reseförsäkring eller olycksfallsförsäkring ingår ej. Varje deltagare hänvisas till att erhålla adekvat försäkring samt att medföra giltigt EU-kort (för oplanerad vård inom EU).

Färglagd bild av allierade soldater på en taverna i Heraklion.

Vill du inte ha fler utskick från oss? Klicka här för att avprenumerera.